+90 364 221 67 67 +90 537 788 45 19 [email protected]

Diş eti tedavisi, diş etlerinin çekilmesi veya zayıflaması durumlarında uygulanabilen çeşitli tedavi yöntemlerini kapsar. Başlangıç aşamasında genelde dolgu uygulamaları tercih edilirken, daha ileri düzeydeki rahatsızlıklar için diş eti protezi terapinin son adımı olarak kabul edilir.

Diş eti protezi, diş eti çekilmelerini doğrudan engelleyerek daha sağlıklı ve estetik bir görünüm sağlar. Bu sebeple diş eti hastalıklarında sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir.

Rahatsızlıklarının erken evrelerinde uygulanan koruyucu tedaviler ise, öncelikle hastalığın sebeplerini ortadan kaldırmaya yöneliktir. Bu sayede diş eti çekilmelerinin ilerlemesi de önlenmiş olur.

Diş Eti Rahatsızlıkları Nelerden Kaynaklanır?

Diş eti hastalıklarının oluşumunu engellemek adına, şu etkenlerin giderilmesi tedavi sürecine katkı sağlar:

  • Ağız ve diş yapısına uygun olmayan diş fırçaları kullanarak diş etlerine zarar vermek.
  • Aşırı sıcak, soğuk veya asidik içecekler tüketerek hassas diş eti dokusunun tahriş olması.
  • Ailede genetik faktörlere bağlı olarak diş eti hastalıklarının görülmesi.
  • Ağız hijyeninin hiç uygulanmaması ya da çok nadiren ve uzun aralıklarla yapılan bakım.
  • Diş diziliminde sorunlar yaşanması ve dişlerin üst üste gelmesi gibi durumlar.

Bu faktörlerin ortadan kaldırılması, diş eti rahatsızlıklarının önlenmesi ve tedavi sürecine hazırlık sağlar.

Diş Eti Rahatsızlıklarının İşaretleri Nelerdir?

Hastalığın belirtileri genellikle görünümde meydana gelen değişikliklerle başlar. Dişlerin kök bölgesinde, diş etlerinde biriken sarımsı lekeler veya diş kökünün daha koyu renkte görünmesi, diş eti hastalıklarının başladığına işaret eder. Ayrıca, dişlerde çürük olmaksızın hassasiyetin artması, özellikle sıcaklık değişikliklerinde şiddetli ağrı veya sızlama yaşanması gibi belirtilerle de diş eti rahatsızlıklarının varlığı tespit edilebilmektedir.

Diş Eti Hastalıklarının Sebep Olduğu Problemler Nelerdir?

Başta diş yapılarında olumsuz görünümlere yol açar. Özellikle ön dişlerde meydana gelen diş eti çekilmeleri, dişlerin kirli ve koyu renkte görünmesine sebep olur.

Ayrıca, bu hastalıklar diş çürüklerinin artmasına da yol açabilmektedir. Diş köklerinin daha fazla açığa çıkması, hassasiyetle uyum sağlayamadığından dişlerin daha çabuk çürümesine neden olabilmektedir.

Diş eti rahatsızlıkları, ağız içinde sürekli ve rahatsız edici bir koku oluşumuna da sebep olabilmektedir. Çürükler nedeniyle oluşan bu kokular, diş fırçalama ile giderilemeyeceğinden kesinlikle diş eti tedavisi gereklidir. Diş eti tedavisine başlamadan önce düzenli ağız bakımı yapılması ve tedavi sonrasında bu bakımın devam ettirilmesi, diş eti hastalıklarının büyük oranda ortadan kaldırılmasına yardımcı olacaktır.